#

JOGA KAO TERAPIJA

Ako tragamo za cjelovitim oblikom vježbanja koji objedinjuje fizički, mentalni i duhovni aspekt, onda je to zasigurno joga. Pošto se ovdje bavimo fizičkim aspektom, stavićemo naglasak na onaj dio joge koji se odnosi na vježbanje tj. izvođenje jogičkih položaja i pomenućemo njihov nezaobilazni učinak na naš um. Jogičke vježbe same po sebi nemaju veze sa duhovnošću dok ih namjenski ne povežemo sa duhovnim meditacijama ako to želimo.

Osim toga što pomaže u prevenciji i liječenju niza zdravstvenih tegoba, dokazano je da joga podiže razinu energije i uravnotežuje psihičko stanje osobe. Primjenjuje li se kao terapija, joga vježbe se uvijek trebaju prilagoditi tjelesnom tipu i zdravstvenom stanju pojedinca.

Svrha i metode praktikovanja joge su univerzalne i primjenjive na svakoga bez obzira na kulturnu baštinu, religijska ili bilo koja druga uvjerenja.

Dobrobiti joge

Već u samom početku praktikovanja joge primjetićemo niz fizičkih dobrobiti poput veće snage, fleksibilnosti i izdržljivosti. Za razliku od fitnesa i mnogih sportova, joga utiče na sve tjelesne mišiće, poboljšava držanje i tjelesnu koordinaciju, pročišćava unutrašnje sisteme i potiče proces probave. Joga možda neće biti dovoljna nekom ko želi izgubiti na težini, pa se u tom slučaju dodatno uključuju kardio vježbe ili neki dinamični oblik joge i sportskih aktivnosti za gubitak kalorija.

Djelotvornost joge ovisi o redovnom praktikovanju koje ne mora biti dugo. Bitno je stvoriti rutinu koju možemo lako slijediti i uklopiti je u svakodnevnicu.

Izvođenje jogičkih položaja mora biti pravilno sa koncentracijom na disanje i tijelo čime se postiže ravnoteža tijela i uma. Kad se nalazimo u određenoj asani ili položaju, moramo biti postojani, budni i treba nam biti udobno. Takvim svjesnim vježbanjem ulazimo u  sferu sopstvenih emocija koje se ispoljavaju na različite načine – ponekad u vidu bola ili tenzije, a ponekad osjetimo takvu ugodu da ne želimo izaći iz određenog položaja. Uglavnom, prihvatamo sve impresije koje nam se pojave, te ih usmjerenim i produženim disanjem zadržavamo ili izbacujemo iz tijela.

Kako vremenom postajemo svjesniji svog tijela, počinjemo ga više slušati i obraćati pažnju na stvari koje nam prije nisu bile značajne. Primjerice, otkrijemo zgrčenost ili nefleksibilnost određenih dijelova tijela i detektujemo šta ih tačno izaziva. Kod asimetričnosti ili deformiteta kičme, naučimo aktivirati onu stranu tijela koja je bila pasivna preusmjeravanjem disanja i položaja tijela prilikom rada, hodanja ili spavanja. Ponekad uspijemo prepoznati tupu bol s kojom živimo dugi niz godina, osvijestimo njen uzrok  i naučimo kako je otpustiti. Određeni položaji u kojima pokušavamo održavati ravnotežu i gdje npr. moramo stajati na jednoj nozi direktno utiču na naš um uravnotežujući ga i smirujući. Neusklađene tjelesne energije se u svim ovim slučajevima vraćaju u svoj prirodni tok.

Dejstvo joge na um

Ulaskom u suptilnije sfere otkrivamo na koji način djeluje um i kako možemo uticati na njega. Joga je proces kojim spoznajemo sopstvena ograničenja i koji nudi praktična rješenja kako ih prevazići. Kad naučimo usredsrediti pažnju, razlučiti i uvidjeti situacije kojih nismo bili svjesni, počinjemo vidjeti pravu suštinu stvari. Postepeno mijenjamo navike i ustaljene obrasce razmišljanja i ponašanja. Jednom rječju, postižemo osviještenost i harmoniju na psihofizičkom nivou. Ta osviještenost može da nas odvede u još suptilnije sfere postojanja ako imamo želju da idemo dalje.

Disanje je jako moćan proces kojeg u početku samo posmatramo, a kasnije ga učimo i kontrolisati. Zapravo, disanje je taj proces koji povezuje fizičko sa mentalnim tijelom i koji nam pomaže da osvijestimo funkcije sopstvenog uma. Time znatno poboljšavamo koncentraciju, emotivno stanje  i tok vitalne energije ili prane u tijelu.

Energiju obično doživljavamo kao nešto nepojmljivo i nešto nad čim nemamo kontrolu. Upravo kroz jogu počinjemo tu energiju osjećati i usmjeravati tamo gdje je potrebna samim time što se kapacitet tijela kao generatora te energije znatno poveća kroz izvođenje položaja.

Balansiranje elemenata pomoću joge

Elemente poput zraka, vatre, vode i zemlje možemo dovesti u ravnotežu određenim položajima u jogi i vježbama disanja.

Pošto je element zraka najvećim dijelom smješten u grudnom košu i povezan sa 4.energetskim centrom, u jogi primjenjujemo položaje koji otvaraju grudni koš poput luka, polumosta i kobre uz duboko disanje da bi povećali kapacitet pluća i na taj način element zraka doveli u ravnotežu.

Element vatre se balansira jogičkim položajima koji stavljaju naglasak na abdomen i 3. energetski centar kao što je položaj čamca i stolice, zatim pregibom prema naprijed i uvrtanjima koji aktiviraju energiju u toj oblasti, detoksiciraju i masiraju abdominalne organe.

Element vode je povezan sa drugim energetskim centrom koji predstavlja užitak, emocije, kreativnost, strast i povezivanje sa drugim ljudima. Postoji više načina u jogi kako možemo dovesti element vode u balans. Dinamični slijedovi i položaji koji otvaraju kukove poput goluba, leptira, žabe, poze sretne bebe i niza drugih uravnotežuju ovaj element.

Element zemlje je povezan sa prvim energetskim centrom koji se odnosi na stabilnost, sigurnost i prihvatanje svoje trenutne situacije pa sve poze u jogi koje nam pomažu da se “uzemljimo” dovode ovaj element u ravnotežu. To su položaji planine, djeteta, ratnika i  balansirajući položaji poput drveta , orla i slično.Copyright © 2024 Sapiens.ba | All Rights Reserved | Design: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.