#

JAK IMUNITET KAO OSNOVA PSIHOFIZIČKOG ZDRAVLJA

U današnje vrijeme se jako puno priča o imunitetu, a savjete o njegovom jačanju možemo pronaći u skoro svakom tabloidu i na brojnim portalima o zdravlju. Ovdje ćemo se pozabaviti nekim značajnim aspektima prirodnih odbrambenih sposobnosti koje svaki organizam posjeduje, a koji su često zanemareni.

Pod prirodnim imunitetom podrazumijevamo sposobnost organizma da se odbrani ne samo od vanjskih napadača poput virusa, bakterija, parazita i gljivica, već i od unutrašnjeg toksičnog otpada. Manje poznata stvar je da imunitet uključuje i psihološku sposobnost da se uspješno nosimo sa situacijama sa kojima se svakodnevno susrećemo. To znači da se trebamo riješiti i “toksičnog otpada” u vidu negativnih misli, loših navika i drugih destruktivnih faktora koji slabe psihički imunitet.

Naša odbrambena snaga dolazi od usklađenosti sa prirodom i poštivanja njenih zakona poput bioloških ritmova, ishrane prema konstituciji i trenutnoj sezoni koji se savremenom čovjeku često doimaju prezahtjevnim i komplikovanim pa radije bira da nezdravo živi i da se preda u ruke onih čiji je posao da se brinu o zdravlju drugih.

Istina je da je veliki izazov održati jak psihofizički imunitet  u okolnostima gjde smo svakodnevno izloženi stresu, smanjenoj fizičkoj aktivnosti, polutantima iz životne sredine, pesticidima i štetnim dodacima hrani. Tu ne možemo zanemariti i odnose sa drugim ljudima koji velikim dijelom utiču na stanje našeg psihičkog imuniteta.  Pored toga, neprestano smo putem medija bombardovani gomilom površnih ili neistinitih informacija koje nam ulijevaju zabrinutost i strah  slabeći  naš energetski  odbrambeni štit , a samim time i imuni sistem ako im se prepustimo.

Ovim temama smo posvetili posebnu pažnju i detaljno smo ih obradili na našoj stranici jer smatramo pa je podizanje lične svijesti i preuzimanje odgovornosti za sopstveno zdravlje najvažniji zadatak svakog čovjeka.

Izgradnja psihičkog imuniteta je bazirana na procesu poznavanje funkcija mentalnog tijela (uma, inteligencije i ega) koje su objašnjene u poglavlju Psihologija.

Šta podrazumijeva fizički imunitet?

Pored urođenog imuniteta koji svako tijelo posjeduje od rođenja i koje je prva linija odbrane, imamo i stečeni imunitet koji se razvija tokom života u kontaktu sa uzročnicima bolesti. On potiče proizvodnju antitijela i aktivira leukocite koji uništavaju napadače.

Naše tijelo je savršena mašina koja tačno zna na koji nači da se izbori sa bilo kojim agensom koji prijeti  narušavanju njene ravnoteže.

Pod vještački stečenim imunitetom podrazumijevamo namjerno ubrizgavanje oslabljenih mikroorganizama koji se sprovodi vakcinacijom da bi organizam stekao imunitet protiv određenih bolesti u budućnosti. Ovaj vid imunizacije nije pouzdan i može uzrokovati više štete nego koristi zbog neželjenih nuspojava, a naročito je teško procijeniti kako će pojedinac na njega reagovati.

Vakcine sadrže teške metale i druge štetne sastojke koji slabe prirodnu odbrambenu sposobnost organizma. Brojna istraživanja su potvrdila povezanost između vakcinacije I autoimunih bolesti koje se mogu pojaviti kasnije u životu, a veliki broj pitanja u vezi sa posljedicama vještačke imunizacije nemaju odgovora ili se skrivaju od javnosti.

Nedostaci konvencionalne medicine

Nažalost, mainstream medicina se bavi isključivo liječenjem simptoma, a ne uzrokom bolesti. Ako se nekad i bavi uzrocima, predstavlja ih kao vanjske faktore koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje ako se ne liječe njihovim metodama.  Zato nam nudi rješenja u vidu lijekova koji samo uklanjaju simptome i stvaraju ovisnost jer im nije u cilju da osposobe organizam da sam savlada bolest.

Poznato je da je farmaceutska industrija jedna od najjačih u svijetu i da ostvaruje ogroman profit na prodaji lijekova. Tužna činjenica je da se lijekovi propisuju i zdravim ljudima od kojih se prave bolesnici samo da bi se na njima zarađivalo. Tu imamo primjer psihotika i antidepresiva kao najprodavanijih lijekova.

John Virapen u svojoj knjizi “Nuspojava: smrt” razotkriva sve korupcije i prevare farmaceutskih korporacija za koje je sam radio 35 godina. On između ostalog tvrdi da se svake godine izmišljaju nove dijagnoze kako bi se povećalo tržište, a užasavajući podatak je da se te kompanije sve više okreću djeci kako bi stvorile potrošače za cijeli život. Jedna od takvih dijagnoza je ADHD sindrom (hiperaktivni poremećaj kod djece) kojeg su prema njegovim tvrdnjama izmislili američki psihijatri samo da bi prodavali lijekove.

Mi ovdje ne zagovaramo stav da je konvencionalna medicina loša i da su svi lijekovi štetni, već da prvo trebamo posegnuti za prirodnim metodama pokušavajući otkriti uzrok poremećaja, dok lijekove možemo ostaviti za krajnju nuždu. Alternativna medicina ne daje uvijek rezultate u akutnim situacijama ili kod osoba kojima je zdravlje ozbiljno ugroženo, pa je dobro uvijek konsultovati obje strane i pronaći srednji put .

Veliki broj zdravstvenih poremećaja se može spriječiti, ali isto tako i liječiti  promjenom stila života, uvođenjem zdrave dnevne rutine, ishranom prema svom tipu tijela i ljekovitim biljkama.

Prirodna ili vještačka imunizacija – odlučite sami!

Već smo pomenuli da sintetički lijekovi i vakcine izazivaju niz neželjenih posljedica te da rezultiraju slabljenjem prirodne sposobnosti svakog tijela da se samo liječi. Vakcine su pomogle u borbi protiv zaraznih bolesti u prošlosti, ali su u zadnjih pedeset godina uzrokovale veliki broj autoimunih bolesti koje nastaju zbog narušenog imunog sistema. O sastavu i kvalitetu vakcina kao i o nuspojavama ovog vida imunizacije ne dobijamo validne informacije od medicinara, pa nam jedino preostaje da se sami raspitamo o njihovoj sigurnosti prije donošenja odluke o vakcinisanju.

Ključ je u prevenciji i preuzimanju odgovornosti za sopstveno zdravlje

Kad govorimo o fizičkom imunitetu, moramo pomenuti probavni sistem kao najvažniji imunološki organ u kojem crijevna flora igra najznačajniju ulogu. Ako je ravnoteža naše crijevne flore narušena, dolazi do pada imuniteta zbog čega se javljaju  infekcije dišnih puteva i ostalih dijelova tijela.

Nekad nećemo ni znati da smo pokupili virus ili infekciju ako imamo snažan odbrambeni sistem.  Možemo proći sa blagim ili neznatnim simptomima jer zdrav organizam ne dopušta da se bolest razvije.

Osnovna pravila za podizanje fizičkog  imuniteta:

- Smanjiti unos hrane koja uzrokuje upale poput šećera, zasićenih masnoća, crvenog mesa i namirnica sa trans-mastima te povećati nizak unos prehrambenih vlakana i drugih vrijednih nutrijenata.

- Izbjegavati toksine u hrani poput umjetnih boja, konzervansa, aroma, pesticida i slično

- Izbaciti hranu koja dovodi do neravnoteže šećera u krvi (energetska pića, zaslađena kafa I sokovi, slatkiši poput bombona i  čokolada, bijeli kruh, tjesteninu )

- Povećati unos zdravih ugljikohidrata poput vlaknastih cjelovitih žitarica, mahunarki,  bezglutenskih žitarica (quinoa, amarant, heljda), voća i povrća

- Koristiti namirnice sa zdravim masnoćama kao što su orašasti plodovi, sjemenke, avokado, hladno cijeđena ulja

- Birati kvalitetan protein biljnog porijekla - hranu bogatu probioticima (fermentirani proizvodi poput kefira i kiselog kupusa) i prebioticima (šparoge, poriluk, cikorija, čičoka, zob)

- Unositi vitamin C kroz ishranu (citrusno i bobičasto voće) i prirodne preparate poput camu camu, acai, aronije, šipka, trifale..

- D vitamin je izuzetno bitan za izgradnju imuniteta. Najbojli način da ga dobijemo je da se izlažemo suncu bar 30 minuta dnevno, a u toku zimskih mjeseci bi trebali uzimati kapi iz prirodnih izvora kao što je lanolin iz ovčije vune.

- Voditi računa da unosimo Vitamine A, K i E te minerale poput cinka (sjemenke suncokreta, brazilski orah), željeza, magnezija i drugih koje nalazimo u organskom voću, povrću i žitaricama

- Izbjegavati sintetičke vitamine i minerale

- Voditi računa o pravilnom kombinovanju namirnica i ishrani prema svom tipu tijela

- Primjenjivati povremeni post da bi organizmu dali šansu da se odmori i odradi svoj process čišćenja.

Od lijekova iz prirode možete koristiti čajeve, ajurvedski Čjavanpraš, Trifalu i Ašvagandu, zatim Moringu, ulje crnog kima i divljeg origana te alge poput Klorele, Spiruline i slično.  

Ima jako puno prirodnih metoda prevencije i podizanja imuniteta od kojih homeopatija zauzima posebno mjesto.  Na vama je da ih isprobate i izaberete onu koja za vas  ima najviše efekta.

Sve preporuke na našoj stranici imaju za cilj osnaživanje uma i tijela u svrhu jačanja psihofizičkog imuniteta kako bismo se uhvatili u koštac sa vanjskim  i unutrašnjim  “neprijateljima” te ih uspješno savladali.Copyright © 2020 Sapiens.ba | All Rights Reserved | Design: W.Design