#

TEHNIKE SAMOPOMOĆI

Ovdje ćemo navesti nekoliko jednostavnih tehnika za održanje psihofizičkog zdravlja koje svako od nas može primjenjivati i za koje nam ne treba puno vremena.

MUDRE

Jedna od najjednostavnijih metoda su MUDRE – položaji prstiju ili geste pomoću kojih možemo uticati na elemente u tijelu i balansirati ih. Energija kosmičkih elemenata se nalazi i u našim prstima gdje svaki prst predstavlja određeni element koji možemo smanjiti ili uvećati spajanjem prstiju na određeni način.

Putem energetskih kanala čiji se završeci nalaze na prstima aktiviraju se centri u mozgu koji djeluju na određena tjelesna područja, žlijezde, organe i na sami um.

Ova tehnika je sastavni dio joge i stoljećima se koristi u svrhu uravnoteženja uma i tijela. Vjerovatno ste svi vidjeli slike praktikanata joge u meditaciji sa spojenim vrhovima palčeva i kažiprsta.  Oni položaje prstiju koriste zajedno sa vježbama disanja da bi umirili um i povećali koncentraciju.

Za sve one koji nisu u folu meditacije, a žele probati prirodne metode liječenja, mudre mogu koristiti umjesto analgetika kod glavobolje, artritisa, stomačnih problema i slično, a često znaju biti od pomoći kod ozbiljnijih srčanih problema, gdje se Mudra života u nekim slučajevima pokazala djelotvornijom od nitroglicerina kod srčanog napada.

Redovnim praktikovanjem ove metode možemo uspostaviti psihofizičku ravnotežu, poboljšati probavu, ojačati imunitet, riješiti se iscrpljenosti, napetosti i bolova.

Mudre se mogu izvoditi sjedeći, ležeći ili čak stojeći kad god smo u prilici (dok gledamo TV, vozimo se u gradskom prevozu ili se opuštamo negdje u prirodi). Bitno je da pri tome ne ukrštamo noge i da izbjegavamo period nakon jela.

Mudre radimo sa obje ruke istovremeno laganim dodirom prstima i to nekoliko puta dnevno zavisno od učinka koji želimo postići. Prste obično držimo malo udaljene od tijela u visini stomaka ili položene na bedra. Nekad je dovoljno samo par minuta da se u potpunosti opustimo, riješimo glavobolje ili iscrpljenosti. Možemo ih raditi po 5, 10 ili 15 minuta .

Kod nekih zdravstvenih položaja mudre je potrebno raditi češće i duže. Jednokratno izvođenje u trajanju  od 30-45 minuta daje siguran rezultat. Najbolje je da sjedimo uspravnih leđa i da duboko dišemo. Osobe koje su zbog bolesti vezane za postelju ih mogu raditi ležeći.

MUDRA ZRAKAReguliše sve vrste zraka u tijelu. Pomaže kod nadutosti, opstipacije, artritisa, bolova u vratu..

MUDRA ZNANJA

 

Ova mudra aktivira epifizu, povećava koncentraciju i pamćenje, ublažava stres, depresiju, glavobolju i nesanicu.

MUDRA ETERA

Balansira element etera u tijelu. Jača srce i kosti. Kontrolira visok krvni pritisak i jača sluh.

Otklanja negativne emocije poput ljutnje, tuge i straha.

MUDRA ETERA 2

Smanjuje element etera u tijelu. Pošto je taj element povezan sa ušima, ova mudra rješava probleme poput bolova u ušima i lošeg sluha. Otklanja ukočenost tijela, vrtoglavicu i pomaže kod bolesti vožnje. Dobra je kod poremećaja štitnjače.

MUDRA ZEMLJE

Ova mudra pojačava element zemlje u tijelu. Daje stabilnost, samopouzdanje i snagu. Smanjuje stres, iscrpljenost, poboljšava cirkulaciju, probavu i vitalnost.

Smanjuje element vatre. Daje sjaj koži i pospješuje rast kose. Povećava tjelesnu težinu, pa se ne preporučuje onima koji žele izgubiti na težini.

MUDRA SUNCA

Ako se domali prsti pritisnu palčevima, dobijamo suprotni efekat od prethodne mudre. Povećava se element vatre, a smanjuje element zemlje. Ova mudra ubrzava metabolizam i pomaže kod mršavljenja. Djelotvorna je kod astme, upale pluća, sinusitisa, konstipacije, dijabetesa i problema sa jetrom. Jača oči i poboljšava vid.

Koristi se za balansiranje tjelesne temperature, potiče varenje i imunitet, reguliše rad štitnjače. Daje živost i snagu organizmu.

Vatreni tipovi je trebaju izbjegavati.

MUDRA VODE

Balansira element vode u tijelu. Rješava probleme sa bubrezima i mokraćnim mjehurom, anemijom, ekcemom, psorijazom, dehidracijom, suhim očima, suhom kožom, suhim kašljem. Pročišćava krv i pospješuje cirkulaciju, pomaže u regulisanju mjesečnog ciklusa i hormonalnih poremećaja kod žena.

Treabaju je izbjegavati vodeni tipovi i ne radi se u slučaju prehlade i pojačane kongesije (viška sluzi).

MUDRA VODE 2

Uklanja višak vode u tijelu. Pomaže kod edema, bubrežnih problema, obilne menstruacije, dijareje i slično.

PRANA MUDRA (MUDRA VITALNE SILE)

Ova mudra doprinosi protoku energiju u tijelu, čisti auru i podiže imunitet. Povećava fokus i namjeru, izoštrava viziju.Povećava biološki element vode, a smanjuje element vatre.

Izbjegavati je za vrijeme prehlade i kašlja.

DETOX MUDRA

Pomaže kod loše probave i uklanja toksine. Može ublažiti tegobe kod gastritisa, konstipacije, problema sa bubrezima i kožom, te svim bolestima uzrokovanim elementom zraka. Potiče rad jetre, žuči, bubrega i crijeva.

Ne koristi se za vrijeme trudnoće i kod dijareje.

MUDRA  „SPAS ŽIVOTA“

Kažiprst se savije u osnovi palca i spoje se vrhovi palca, srednjeg i domalog prsta, dok mali prst ostaje ispravljen.

Ova mudra aktivira sve elemente, jača srce i ima funkciju prve pomoći. Može spasiti život ako se radi kad osoba osjeti znakove početka srčanog napada. Djeluje brže od nitroglicerina.

Pomaže kod visokog krvnog pritiska, gastritisa, čira na želucu, astme, glavobolja ..

MUDRA BALANSA

Ovom mudrom se uravnotežuju svi elementi u tijelu. Rješava probleme probave i metabolizma. Potiče rad jetre, tankog crieva, gušterače. Jača samopouzdanje i jasnoću misli.

MASAŽA ULJIMA

Jednostavna metoda pomoću koje možemo organizam dovesti u ravnotežu je samomasaža toplim uljem koju treba redovno primjenjivati po mogućnosti prije tuširanja. Idealno bi bilo 2-3 puta sedmično.

Masaža je jednostavna terapija kojom možemo otkloniti nagomilani stres u tijelu i umu, osloboditi se toksina, poboljšati cirkulaciju, podići razinu energije i ostvariti mentalnu jasnoću.

Tijelo je poput mašine kojoj je neophodno održavanje da bi nas što duže služila i ispunjavala naše potrebe. Mišićima i zglobovima kao sastavnim dijelovima mašine je pored pokretanja neophodno i redovno podmazivanje. Time našoj mašini produžavamo rok trajanja. smile

Jedna od dobrobiti masaže je i poboljšanje protoka limfe. Poznato je da limfa nema svoju pumpu kao srce i fizička aktivnost joj je neophodna da bi se pravilno kretala u tijelu. Pored vježbanja, limfu pokrećemo pravilnim disanjem koristeći dijafragmu i redovnim masiranjem. Masaža zglobova kružnim pokretima aktivira limfne čvorove koji potiču proteine, glukozu, oksigen, minerale i antitijela da više cirkulišu u krvi.

Koje ulje izabrati?

Tradicionalna ajurveda koristi susamovo ulje kao bazu za većinu medicinskih ulja jer je ono moćan antioksidans i lako prodire ne samo kroz sve slojeve kože već i kroz suptilnije kanale. Kod korištenja ulja, moramo uzeti u obzir ličnu konstituciju i trenutnu sezonu od koje ovisi da li ćemo koristiti zagrijavajuća ili rashlađujuća ulja. Susamovo ulje je bolje koristiti u jesen i u zimu, a ljeti ga možemo zamijeniti kokosovim uljem koje je blago i hladi tijelo. Vatreni tipovi mogu kokosovo ulje koristiti tokom cijele godine, dok je maslinovo ulje najbolji izbor za zemljane tipove.

Kako se masirati?

Za samomasažu će nam trebati svega desetak minuta , a može i duže ako imate vremena. Najbolje vrijeme za masažu je ujutro prije tuširanja ili naveče pred spavanje. Tokom uljne masaže toksini se oslobađaju kroz pore na koži i stoga je preporučeno da se istuširamo toplom vodom da se ti isti toksini ne bi vratili nazad u tijelo.

Pripremimo ulje, malu metalnu posudu ili kašiku i svijeću na kojoj ćemo ulje zagrijati.

Zagrijano ulje počnemo nanositi na stopala i noge masirajući ih blagim pritiskom. Kružnim pokretima masiramo oko koljena, skočnih zglobova i kukova.

Potom pređemo na ruke, vrat i leđa dokle možemo dohvatiti . Stomak masiramo kružnim pokretima u smjeru kazaljke na satu, kao i grudi. Ako imamo dovoljno vremena, možemo izmasirati lice, naročito sljepoočnice, čelo, uši i cijelo tjeme ako namjeravate prati kosu. Nosnice je također dobro izmasirati malim kružnim pokretima iznutra.

Toplom ulju je potrebno otprilike 15 minuta da prodre kroz svih sedam slojeva kože. Dok čekate, možete uraditi nekoliko vježbi. Na kraju se saperete toplom vodom (sapun ili gel za tuširanje možemo koristiti samo na određenim mjestima i na stoplalima da se ne okliznemo na ulje).

REFLEKSOLOGIJA

Ovo je drevna tehnika koja se hiljadama godina primjenjuje  u različitim tradicijama (kineskoj, egipatskoj, indijskoj). Poznata je još kao terapija zona i predstavlja postupak masaže određenih zona na stopalima, šakama, ušima i licu sa ciljem uravnoteženja i liječenja bolesnih oblasti. Na pomenutim zonama nalaze se nervni zavšeci koji su povezani  sa svim dijelovima tijela i organima na koje možemo uticati pritiskom na određene tačke i oblasti.

Ovu vrstu masaže možete isprobati na članovima svoje porodice, naročito masažu stopala koja ima relaksirajući efekat kad vas neko drugi masira, mada je možete raditi i sami sebi.

Dovoljno je samo da izaberete ciljanu zonu i pritišćete je palcem 10-15 sekundi, pa napravite pauzu od nekoliko sekundi. Nastavite tako masirati od 5 do 15 minuta.

Nakon kratkog vremena osjetićete učinak u vidu opuštanja, poboljšanja cirkulacije ili povratka energije.

Refleksologijom se uspješno može otkloniti glavobolja, bolovi u leđima, menstrualne tegobe, upala sinusa, nesanica, bolovi u želucu i td.

Reklesne zone na stopalima


Metoda: EFT – TEHNIKA EMOCIONALNE SLOBODE

EFT (eng. Emotional freedom technique) - Tehnika emocionalne slobode ili tapkanje je široko poznata metoda samopomoći koja kombinuje akupresurne tačke iz tradicionalne kineske medicine sa mentalnim afirmacijama zbog kojih je neki nazivaju „psihološkom akupresurom“ ili energetskom psihologijom.

Tapkanjem određenih tačaka na tijelu prihvatamo određeni problem, negativnu emociju, situaciju ili fizičku bol koji nas opterećuju da bi se preusmjerio tok misli. Negativne misli se na taj način neutrališu, a situaciju naučimo posmatrati iz drugog ugla otpuštajući kontrolu, pokušavajući je vidjeti na pozitivan način i prihvatajući je kao neminovnost kroz koju moramo proći.

EFT metoda je bazirana na kineskoj medicini koja koristi meridijane i akupresurne tačke za uspostavljanje protoka blokirane energije. Svaki od tih energetskih meridijana povezan je sa određenim organima i emocijama. Nije potrebno posebno znanje o njima ako primjenjujemo tapkanje.

Negativne emocije i različita uvjerenja koja sebi namećemo manifestuju se na fizičkom nivou uzrokujući zdravstvene poremećaje i probleme u svim aspektima života. Taj princip smo pomenuli u poglavlju o vodi gdje smo objasnili kako se strukture molekula vode mijenjaju prema vibraciji koje su joj upućene. Na sličan način trebamo voditi računa o sebi jer je voda najzastupljeniji element u našem tijelu.

Kako se tapkati

Mnogo ljudi je priznalo da su se osjećali glupo kad su počeli primjenjivati EFT tehniku, ali su je nastavili koristiti svjedočeći njenom brzom učinku. Ne košta nas ništa da je sami testiramo kad nas niko ne gleda. Potrebno je izdvojiti desetak minuta dok se fokusiramo na neku situaciju ili fizički problem i da slijedimo sekvencu tapkanja. 

U nekim zemljama poput Francuske, ova metoda je toliko prihvaćena i popularna da možete vidjeti ljude u restoranima i kafićima kako se tapkaju. smile

Pokazala se djelotvornom kod anksioznosti, strahova, fobija, tuge, ljutnje, depresije, niskog samopouzdanja, osjećaja krivice i kod raznih fizičkih tegoba poput glavobolja, alergije, nesanice, bolova u leđima, artritisa i slično.

Proces tapkanja:

  • Identificirati problem (može biti fizička bol u pitanju ili emocija poput ljutnje, stida ili slično)
  • Ocijeniti intenzitet emocije na skali od 0-10
  • Smisliti početnu izjavu vezanu za svoju situaciju i izgovoriti je naglas
  • Nastaviti sa fokusom na tu situaciju tokom cijelog procesa tapkanja
  • Početi sa „karate“ tačkom na dlanu i nastaviti tapkati vrhovima prstiju sve ostale tačke u nizu koje su prikazane na slici
  • Kad završimo sa 9. tačkom, vratiti se na početnu tačku i ponoviti cijeli proces sa druge strane.
  • Možemo ponavljati proces dok ne osjetimo poboljšanje.
  • Na kraju provjerimo da li se smanjio intenzitet emocije ocjenjujući je opet na skali od 1-10.

 Copyright © 2024 Sapiens.ba | All Rights Reserved | Design: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.