#

SKLAD U ŽIVOTNOM PROSTORU

Kad pričamo o zdravlju i blagostanju, najveći naglasak stavljamo na ishranu i fizičke aktivnosti, dok se vrlo malo zna i govori o uticaju prostora u kojem živimo na samog čovjeka.

Već smo pomenuli da je ljudsko tijelo protkano vitalnom energijom koja ga održava u životu. Ako dođe do prekida energije na određenim mjestima, pojavljuje se disbalans koji dovodi do poremećaja fizičkog i mentalnog zdravlja. Na sličan način, prostor u kojem živimo ima svoje elektromagnetno polje čija energija je u stalnoj interakciji s nama. Ako živimo u skladno uređenom prostoru, bez nepotrebnih stvari sa dobro raspoređenim prostorijama i bojama, njegove pozitivne vibracije  se prenose na nas i donose nam prosperitet u svim životnim aspektima.  

Drevne metode uređenja prostora poput kineskog Feng Šui-a i indijskog Vastu-a temelje se na promatranju nebeskih i zemaljskih sila, a svrha im je postizanje ravnoteže između njih.

Uticaj planeta i strana svijeta

Kao što smo mi stanovnik svog tijela, tako je i tijelo stanovnik većeg tijela tj. prostora u kojem živimo. Kosmički elementi koji su prisutni u tijelu, prisutni su i u našem domu gdje svaki zauzima određenu stranu svijeta. Recimo, prema Vastu-u na sjeveroistoku je element vode, na sjeverozapadu je zrak, na jugoistoku vatra, na jugozapadu zemlja, a eter je prisutan u središtu doma.

Planete također imaju svoja dominatna mjesta, pa tako Sunce vlada istokom, Venera jugoistokom, Mars jugom, Mjesečevi čvorovi (planete Rahu i Ketu prema istočnoj astrologiji) vladaju jugozapadom, Saturn zapadom, Mjesec sjeverozapadom, Merkur sjeverom i Jupiter sjeveroistokom. Pošto svaka planeta upravlja određenim aspektima našeg života, bitno je da napravimo korekcije i uredimo prostor na takav način da nijedan od tih aspekata ne bude zapostavljen.

Istok je jako bitan smjer i poželjno je da bude otvoren sa prozorima ili ulaznim vratima jer na taj način dobijamo solarnu energiju koja pozitivno utiče na zdravlje ukućana.


Sjever također treba biti otvoren jer nam sa sjevera dolazi magnetna energija i obilje. Blokiran ili zatvoren sjever donosi probleme sa finansijama, poslom i komunikacijom, što je povezano sa oslabljenim uticajem Merkura.

Za jug i zapad je najbolje da imaju manje otvore jer sa tih strana dolaze infracrvene gama zrake koje nepovoljno djeluju na čovjeka.

Ovo bi sve bilo primjenjivo ako planiramo gradnju kuće, pa možemo unaprijed odrediti raspored prostorija u skladu sa elementima i stranama svijeta. Pošto većina nas živi u stanovima iz kojih se ne planiramo seliti, možemo napraviti određene korekcije pomoću boja, kristala, biljaka, fontana, akvarija ili jantri (geometrijskih dijagrama) te specijalnih piramida koje mijenjaju energiju prostora neutrališući negativne aspekte.

Ako poziciju prostorija ne možemo uklopiti sa elementima koji dominiraju određenim stranama svijeta, bitno je da ih korigujemo sa nekim od pomenutih alata.

Sjeveroistok – VODA

Na sjeveroistoku je najbolje imati velike otvore i slobodne prostorije jer pozitivna energija u kuću ulazi prije izlaska sunca sa sjeveroistočne strane. Ovom stranom vlada Jupiter - planeta sreće, obilja i blagostanja. Otvorenost sjeveroistoka nam donosi prosperitet u tim aspektima uključujući i duhovnu inspiraciju. Zatvorenost, blokada ili WC na ovoj strani može uzrokovati teškoće sa djecom, te bolesti poput tumora.

Istok – VATRA I VODA

Istokom vlada Sunce koje predstavlja jastvo, dušu, tijelo, individualnost, zdravlje, vitalnost, ego, prosvjetljenje, moć, autoritet, hrabrost, samopouzdanje, kreativnost, životni smjer..

Otvoren istok nam donosi solarnu energiju i napredak u tim područjima, a oštećenjem istočne strane smatraju se nedostaci otvora, blokade poput brda ili drveća ispred prozora, zatrpanih prostorija ili WC-a koji negativno utiču na oblasti kojima vlada Sunce, a naročito na muški dio porodice pošto je istok muški smjer.

Jugoistok – VATRA

Jugoistokom vlada Venera i to je najbolje mjesto za kuhinju jer taj dio prima najviše sunčeve toplote i energiju vatre koja je potrebna za pripremu hrane. Element vatre je izuzetno važan i ako je smješten na pravom mjestu, hrana će biti energetski usklađena, lako svarljiva i daće nam snagu. Venera predstavlja ljubav, uživanje, estetiku, druženje, karijeru, a dobro uređen jugoistok vodi ka uspjehu na svim tim poljima.

Jug – VATRA I ZEMLJA

Jug je najbolje da je zatvoren ili sa što manjim prozorima. Njime vlada Mars, planeta vatre i zemlje, a boja je crvena. Ako se prozori nalaze na jugu, najbolje je da se na njih postave teške zavjese koje će odbijati lošu energiju i štetne infracrvene zrake koje nisu povoljne za nas. Ovo je dobro mjesto za spavaću sobu jer teška energija zemlje omogućuje dobar san (boja južnog zida može biti ružičasta ili svijetlo crvena).

Spavanje je najbolje sa glavom prema jugu, eventualno prema istoku ili (ako ne postoji druga opcija) prema zapadu. Sjever nije dobar za položaj glave jer se magnetni polovi čovjeka i zemlje podudaraju , a samim time I odbijaju. To donosi nemiran san i vremenom može uzrokovati razne zdravstvene poremećaje.  

Jugozapad – ZEMLJA

Jugozapad je također dobro zatvoriti ili u njega smjestiti veći namještaj, visoke biljke, ostavu ili skladište. Ovim dijelom vlada teška energija koja predstavlja prošlost i dugove koje možemo umanjiti ako ga što više zatvorimo. Kancelarija i spavaća soba za odrasle se mogu smjestiti na jugozapad.

Zapad – ZEMLJA I ZRAK

Sunce zalazi na zapadu, pa je dobro na toj strani smjestiti prostorije kojima se služimo na kraju dana. Zapadom vlada Saturn koji upravlja disciplinom, odgovornošću, izdržljivošću, ugledom, autoritetom i sposobnošću izražavanja. Tu se može smjestiti soba za učenje ili sastanke, atelje, dječja soba ili čak ostava. Kod loše uređenog zapada dolazi do urušavanja ugleda, depresija, odgoda i zastoja općenito.

Sjeverozapad – ZRAK

Sjeverozapadom vlada Mjesec. Zbog dominacije zraka, na ovom mjestu je najbolje smjestiti sobu za goste, kancelariju ili dnevnu sobu bez puno namještaja, kupatilo ili toalet. Dobro uređen sjeverozapad donosi jasnu komunikaciju i dobre odnose sa okolinom, obilje, emotivnu stabilnost, suosjećanje i kreativnost.

Sjever – ZRAK I VODA

Sa sjevera primamo magnetnu energiju zemlje. Sjever bez prozora i vrata, mračne prostorije, toalet ili brdo sa sjeverne strane donosi teškoće sa finansijama, zdravljem i komunikacijom među ukućanima, a najviše pogađa žene, majke i potomstvo jer predstavlja ženski princip. Sjeverom vlada Merkur koji upravlja komunikacijom, trgovinom, učenjem, inteligencijom i zato je dobro da na toj strani svijeta bude soba u kojoj radimo nešto kreativno.

Centar - ETER

Centrom doma vlada eter i za njega je najbitnije da bude rasčišćen, bez namještaja i bilo kakvih predmeta koji bi mogle ometati protok energije. Slobodan i svijetao centar omogućuje dobru komunikaciju, otvara duhovne vidike i potiče nove ideje.

Kosmičke energije VRLINE, STRASTI i INERTNOSTI koje smo ranije pomenuli također dominiraju određenim stranama svijeta u svakom životnom prostoru. Vrlina je prisutna na sjeveroistoku, strast na sjeverozapadu i jugoistoku, a inertnost na jugozapadu.Copyright © 2024 Sapiens.ba | All Rights Reserved | Design: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.