#

Drugi nivo spoznaje – KOSMIČKA SVIJEST

Ko nas to navigava?

Nakon spoznaje o prirodi našeg izvornog identita, možemo usmjeriti pažnju na analizu sveobuhvatne duhovne energije koja pored našeg upravlja i ostalim kosmičkim tijelima.

Ovaj nivo duhovne spoznaje odnosi se na sprovođenje kosmičkih zakona kojima podliježu sva živa bića. Lokalizovani aspekat Apsoluta prožima svaki atom kreacije uključujući i našu svjesnost, upravljajući na taj način svom živom i neživom prirodom.

Kao što smo mi, duhovna bića, svjesni upravitelji naših tijela, tako je i Vrhovna duša ili Kosmička svijest potpuno svjesna svega i ima kontrolu nad svim što se dešava u bilo kojem dijelu kreacije. Ona je taj mistični glas savjesti, dobronamjerni šaptač u našem srcu koji nas navodi da se  pravovremeno nečega sjetimo i odreagujemo na odgovarajući način, čak i kada toga nismo svjesni. Iako takve pojave olako pripisujemo vlastitoj podsvijesti, nema nikakve logičke utemeljenosti vjerovati da naša podsvijest može urediti da se, recimo, sretnemo s nekim koga godinama nismo vidjeli samo par trenutaka nakon što smo pomislili na tu osobu.

Čak i da usvojimo teoriju da je ljudska podsvijest mnogo promoćurnija i da savršenije reaguje nego kada smo u svjesnom stanju, ipak je nezamislivo da ta ista podsvijest može upravljati funkcijama drugih bića, i to na daljinu. smile Ovo je jedna od bezbroj mističnih podudarnosti koje jasno ukazuju na postojanje univerzalne kontrole izvan domena naše svijesti.

Kako ispisujemo sudbinski scenario?

Ono što nam donosi teoretsko razumijevanje ovog duhovnog aspekta je način na koji svako biva navigavan da slijedi sopstveni sudbinski scenario kojeg je svojim prethodnim djelima ispisao.

Čovjekov sudbinski put diktiraju želje u njegovom srcu koje ga prije ili kasnije navode na djelovanje. Svako djelovanje (uključujući izgovorene riječi) daje određeni rezultat, odnosno stvara ekvivalentnu posljedicu koja biva pohranjena na naš karmički račun. Posljedice dobrih djela nam uvećavaju stanje na računu, dok dok nam ga one loše umanjuju. Ukoliko uletimo u minus slijedi nam ukidanje povlastica i sankcionisanje.

Ispunjenje želja prvenstveno ovisi o ,,našoj platežnoj moći”, a ne samo o našim mislima i željama kako to mnogi neosnovano umišljaju. Možemo mi željeti i misliti šta hoćemo, ali nam se ništa od toga neće ostvariti ako nemamo dovoljno zarađenog kredita da ispunimo svoje želje. 

Nadam se da vam ovo zvuči logičnije i više fer nego da je sve posljedica slučaja ili još čudnije, da Bog sjedi na oblaku i gađa gromom one što pogriješe. smile

Bez obzira na teoretske logičnosti, ozbiljnija spoznaja ovog duhovnog aspekta razotkriva se tek nakon višegodišnje duhovne prakse, u dubokoj meditaciji, za razliku od prethodnog nivoa koji je moguće spoznati procesom analitičkog rasuđivanja.Copyright © 2024 Sapiens.ba | All Rights Reserved | Design: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.